måndag 2 maj 2011

Bullar och krämbullar


Det gäller att passa på att baka bullar när man har ett barnfritt kök. Känns skönt att ha det gjort! Större delen av bullarnafylldes med vanilj (smör, vaniljsocker , strösocker och marsanpulver) resterande fick chokladsmak (smör, kakao, vaniljsocker och socker). Degen tagen ur Vår stora kokbok!

Recept på Krämbullarna!
Mal 1 msk kardemummakärnor fint i en mortel och värm med 3 dl mjölk tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner 50 gram jäst i en bunke och blanda med mjölken, 1, 5 dl socker, 0,5 tsk salt, 150 gram mjukt tärnat smör och 1 ägg. Tillsätt lite mjöl i taget (totalt 12 dl) och arbeta till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i ca 18-20 bitar (beroende hur stora du vill ha dom). Rulla dom till bollar och platta till dom litegrann. Lägg dom på en smörad plåt och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Tryck en grop i mitten på bullarna och fyll med marsankräm eller önskad fyllning.

Baka i ugn på 200 grader (varmluft) i 5-10 minuter.

När bullarna svalnat penslar du på smält margarin på bullarna och rullar dom i socker (men inte på marsankrämen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar